Niektóre pestycydy, używane w produkcji żywności, należą do czynników wywołujących astmę. Aby ich unikać:
• Myj starannie warzywa i owoce przed ich gotowaniem lub zrobieniem sałatki.
• Zdejmij wierzchnią warstwę liści z warzyw liściowych, takich jak kapusta czy sałata. (Pozbędziesz się w ten sposób najbardziej zanieczyszczonych partii. Gdy warzywa są pryskane chemikaliami, wszelkie pozostałości mają tendencję do gromadzenia się na ich zewnętrznej powierzchni. Stwierdzono, że około 90% sałaty traktowano w ten sposób.)
• Szoruj szczotką warzywa i owoce, aby pozbyć się resztek pestycydów i obieraj ze skórki owoce, gdy nie ma możliwości ich umycia. (Zawsze myj owoce kupione w sklepie lub na straganie, szczególnie gdy mieszczą się one przy głównych ulicach, gdzie w powietrzu pełno jest spalin samochodowych i innych zanieczyszczeń. Nie wyrzucaj skórki, jeżeli to możliwe, ponieważ zawiera ona wartościowe składniki odżywcze.)
• Uprawiaj swoje własne warzywa i owoce, bez dodatków chemicznych. (Pamiętaj jednak, że nawet w twoim ogródku mogą pojawić się zanieczyszczenia, czemu trudno całkowicie zapobiec, dlatego własne owoce też należy myć przed spożyciem. Dotyczy to zarówno tak zwanej zdrowej żywności, jak i każdej innej. Nie istnieje bowiem żadna zgodna definicja, co ten termin oznacza, a kontrole producentów są rzadkie.)
jako konserwant do mięsa oraz niektórych win, piwa i napojów bezalkoholowych. Napoje alkoholowe często pojawiają się na listach czynników wywołujących astmę właśnie z tego powodu. Według opinii ekspertów, wielokrotnie więcej osób jest uczulonych na pokarmy niż na dodatki do nich. Reakcje alergiczne na mleko, jaja, ryby czy orzeszki ziemne są daleko częstsze niż na dodatki do pokarmów, twierdzi prof. John Warner, brytyjski specjalista chorób dzieci. Z tego powodu radzi on chorym na astmę, aby dokładnie ustalili, jeżeli to możliwe, na które pokarmy są uczuleni i aby mieli przy sobie leki, mogące pomóc w przypadku nieświadomego spożycia któregoś z nich. Nie zawsze można zorientować się na podstawie opakowania, czy jakiś pokarm zawiera substancje alergizujące. Dotyczy to nawet czasem pokarmów należących do tzw. zdrowej żywności. Rezultaty mogą być tragiczne. Ostatnio w Wielkiej Brytanii pewna dziewczynka zmarła po zjedzeniu ciastka beżowego, mającego w swoim składzie, czego nie wiedziała, orzeszki ziemne, na które miała silną alergię. Czy zachowywać specjalne diety? Większość z nich ma korzystne działanie, jeżeli postępuje się rozsądnie (nawet gdy niektórzy „oficjalni dietetycy" mają wątpliwości). Jednakże niektóre diety mogą prowadzić do niedoborów ważnych witamin i takich elementów, jak cynk i antyalergiczne witaminy B6 i B,2. Niedobory mogą być uzupełniane za pomocą odpowiednich preparatów, na przykład jedna dobra tabletka multiwitaminy każdego dnia wystarczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz